MIksi valmistaa kotikosmetiikkaa itse?

🔺 Keskivertonainen ehtii jo ennen aamupalaa käyttää iholleen jopa 80 – 300 eri kemikaalia. Herätyskello soi ja siirrymme kylpyhuoneeseen. Aamutoimien yhteydessä  keskivertonainen ehtii jo ennen aamupalaa käyttää iholleen jopa 80 – 300 eri kemikaalia; shampoota, saippuiota, suihkeita, voiteita sekä meikkeljä. Miten se on mahdollista❓

Oletko käynyt hoitotuotteisi aineosaluetteloita läpi?  Löytyykö näitä aineita sun tuotteista vielä❓

❌Alkoholi (yhdistetty suu-, kurkku- ja kielisyöpään)

❌Keinotekoiset väriaineet ja pigmentit (yhdistettynä natriumbentsoaattiin aiheuttavat yliaktiivisuutta)

❌Synteettiset tuoksut (yksi viidestä suurimmasta allergian aiheuttajasta maailmassa)

❌Raskasmetallit (vaikuttavat estrogeenin tavoin rintasyöpäsoluihin)

❌Parabeenit (löydetty syöpäkasvaimista)

❌PEG polyetyleeniglykoli (yhdistetty ihotulehduksiin, munuaisvaurioihin ja maksasairauksiin)

❌Ftalaatit (karsinogeenisiä eli syöpääaiheuttavia ja yhdistetty myös synnynnäisiin sairauksiin)

❌SLS l. Natriumlauryylisulfaatti (mukana lähes 90% hygieniatuotteista; ärsyttää ihoa, silmiä, aiheuttaa masennusta, ripulia, hiustenlähtöä ym)

❌Aurinkovoiteiden kemikaalit (matkivat estrogeenejä ja sen vuoksi häiritsevät hormonitoimintaa sekä vaurioittavat DNA:ta ja aiheuttavat syöpää)

❌Triklosaani (rekisteröity hyönteismyrkyksi, vaikutukset hormonaalisia)

Iho on ihmisen suurin elin, ja se mikä päätyy iholle, päätyy myös verenkiertoomme ja kudoksiimme. Iho on myös ohut, sillä vain muutama millimetri suojaa herkkiä sisäelimiä ympäristön myrkyiltä, joista monet matkivat kehon luonnollisia hormoneja ja täten aiheuttavat hormonaalisia häiriöitä.

🍃🍃TIESITKÖ ETTÄ

📍Kemikaalit siirtyvät vereen 26 sekunnissa?

📍Keskivertonainen käyttää 15 ja keskivertomies 6 eri hygieniatuotetta joka päivä.

Kuinka paljon kiinnitämme huomiota siihen, mitä laitamme ihollemme?

Voimme arjen valinnoillamme vaikuttaa ja osaltamme vähentää synteettisten kemikaalinen (myrkkyjen) kertymistä eli bioakkumulaatiota. Bioakkumulaatio (engl. bioaccumation) tarkoittaa aineiden – erityisesti raskasmetallien ja ympäristömyrkkyjen – kasaantuminen jonkin eliöyksilön kudoksiin.

Kotikosmetiikka tarjoaa kaikille mahdollisuuden vähentää arjen kemikaalikuormaa.

Kaunistautuminen on tarjoa aistikkaan nautinnon: tuoksuvat voiteet ja hellivät hiusnaamiot voivat tarjota pienen hemmotteluhetken arkeemme.

Eteeriset öljyt hoitavat ja pehmentävät ihoa sekä hiuksia. Ne tuovat ihon luonnollisen säteilyn esiin sekä lisäävät myös hoitotuotteiden säilyvyyttä. Eteerisiä öljyt ovat erittäin monipuolisia ja se soveltuvat hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin. DIY-tuotteet ovat todella monikäyttöisiä; esimerkisi DIY- huulivoide voi toimia kynsinauhavoiteena, käsivoiteena tai vaikkapa jalkavoiteena.

Rakastan kaikkia hemottelutuotteita kasvonaamioista kylpyöljyhin. Onnistumisen elämysten myötä olen saanut perheeni ja tuttavani innostumaan eteerisistä öljyistä ja itse valmistetuista hoitotuotteista. Kun ystäväni alkoivat pyytää minulta reseptejä, syntyi minulle idea kirjasta: halusin koota yhteen sen tiedon, jonka olin vuosien varrella hankkinut kirjoista, netistä sekä omista kokemuksistani ja jakaa tätä tietoa eteenpäin.

Jos olet kyennyt muuttamaan ravitsemustani terveellisemmäksi ja onnistunut siirtymään eineksistä tuoreeseen raakaruokaan, miksi et alkaisi valmistamaan myös luonnonmukaista kotikosmetikkaa itse? Alussa kaikki saattaa tuntua hankalalta ja monimutkaiselta mutta lopulta huomaat, että kotikosmetiikan valmistaminen onkin yksinkertaisempaa kuin olit ajatellutkaan. Monet hoitotuotteet valmistuvat nopeasti ja vaivatta sen jälkeen kun olet oppinut perustekniikat! Ihan tavallisista keittiön raaka-aineista saa valmistettua erilaisia voiteita, kuorintavoiteita, hiustenhoitotuotteita sekä kasvojenpuhdistusaineita. Ja mikä parasta – tiedät tarkkaan mitä hoitotuotteesi sisältävät ja voit valita 100% puhtaita ja luonnollisia raaka-aineet. On monta hyvää syytä aloittaa valmistamaan kotikosmetiikka! Ole avoin ja annan luovuudelle ja kokeilulle tilaa ja heittäydy kokeilemaan erilaisia ohjeita – näin voit löytää juuri sinulle parhaiten sopivat reseptit ja kehitellä niitä edelleen mieleiseksi. Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys on myös yksi tärkeä peruste valimistaa kotikosmetiikkaa. Kotikosmetikka sopii hyvin yhteen arvomaailmani kanssa. Luonto on aina toiminut itselläni insipraation lähteenä. Se on toiminut rentoutumisen kanavana sekä hyvinvoinnin lähteenä. Luontoyhteys sekä luonnonmukainen elämäntapa ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Koin tärkeäksi kotikosmetiikan myös ekologisista syistä – samalla sekä luonto että ympäristö kiittävät. On hienoa saada olla mukanai rakentamassa puhtaampaa tulevaisuutta tuleville sukupolville ja vähentämässä kovien kemikaalien määrää ympäristössä. Samalla voin myös kierrättää pakkausmateriaaleja tehokkaammin. Monet teollisesti tuotetut kosmetiikkatuotteet säilötään muovisiin pakkauksiin kun taas kotikosmettiikassa suosittaan lasipurkkeja ja purkkeja voi hyvin kierrättää ja näin valveutuneena kuluttajana voin omalta osaltani vaikuttaa pakkausjätteiden määrään.

 

Järjestämme myös DIY-paja

Ota yhteyttä: outi.caven@hotmail.com

Haluatko sinä olla mukana luomassa puhtaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta tuleville sukupolville?

Tervetuloa inspiroitumaan ja nauttimaan kotikosmetiikkan maailmasta sekä luonnollisten eteeriset öljyjen voimasta!

Tuoksuterveisin,

Outi Cavén